Drocsa József

DROCSA JÓZSEF sikertörténete követendő példa:
“Carnival Pride a luxus hajó neve, amelyiken Fitness Directorként dolgozom. 2006 elején egy csendes kikötői nap volt, a vendégek nagy része a parton pihent, amikor egy idősebb hölgy lépett be a sport terembe egy kicsit félénken.

Láttam, hogy bizonytalannak tűnik, ezért odaléptem hozzá, és megkérdeztem segíthetek–e. Susan – így hívták őt – elmesélte, hogy a férje, egy betegség miatt eveszítette mindkét lábát, térdtől lefelé – azóta az életük nagyon megváltozott, a férj nagyon nehezen tud járni, sokat feküdt ágyban, ami nagyon legyengítette. Érdeklődni szeretett volna, hogy van-e valamilyen megoldás, hogy férje újból erőre kapjon, és könnyebben mozogjon.
Egy kicsit zavarban voltam, hirtelen nem is tudtam mit mondani, de egy találkozást beszéltünk meg, aznap délutánra. El is jöttek, Tony volt az úriember neve. Nagyon kedves házaspár volt, és miután elbeszélgettünk, rájöttem, hogy Tony azt szeretné, ha annyira felerősödne, hogy támasz nélkül tudjon járni, tisztálkodni, stb. Megígértem, hogy másnapra összeállítok egy mozgásprogramot, ami remélhetőleg segíteni fog neki.
Gondolkodni kezdtem, mi volna a legmegfelelőbb ilyen helyzetben. Hirtelen a Pilates jutott az eszembe, ahhoz, hogy könnyebben tudjon mozogni és visszanyerje az egyensúly érzékét, a hasüreg izmainak újjáépítésére gondoltam, mert ez segít a test tartás javításán, ugyanakkor az egyensúly megtartásában, és könnyebbé teszi a mindennapos törzs mozgásokat (forgás, hajlás, döntés, stb.) A legfontosabb az volt, hogy egy széken, yoga matracon, és egy gumi szalagon kívül, semmilyen egyéb felszerelésre nem volt szükség.
Másnap ismét találkoztunk, és neki láttunk a gyakorlatoknak. Nagyon egyszerű, abszolút elemi gyakorlatok voltak. Próbáltam a test minden oldalára egy – két gyakorlatot végeztetni, hogy a hasüreg első es oldalsó izmait, valamint az alsó hát izmait is igénybe vegyük. Hanyat fekve has behuzással és légző gyakorlatokkal kezdtük, és lassú, váltott lábememlésekkel, test hajlítással. Majd féloldalt fekve, lábemeléseket végeztünk, előre – hátra láblendítésekkel folytattuk, és végül hason fekvő törzs emelést, láb emelést, és váltott kéz-láb emelést ( egyszerűsített superman ). Utánána egy székre ülve a gumiszalagot betettem a mű lábfejek alá, és arra kértem hogy miközben arra koncentrál, hogy talpával a talajhoz nyomja a gumit, kezdje kezével húzogatni úgy, hogy az előre elmutatott bicepsz, tricepsz, hát, váll, és mell gyakorlatokat ismételje. Három nap egymás után elismételtük a gyakorlatokat, és ahányszor csak lehetett javítottunk rajtuk, hogy a lehető legkönyebben tudja őket elvégezni. A kirándulás végén elköszöntünk, e-mail címet cseréltünk, és abban maradtunk, hogy majd írni fognak. Sokáig nem volt hírem róluk de olyan 2 hónapra a kirándulas után, Susan írt, hogy Tony hetente négyszer gyakorol és már képes naponta több órat séta pálca nélkül járni, lefogyott egy kicsit, de legnagyobb örömükre, egyre könyebben mozog. Azóta Tony már teljesen lemondott a sétapálcáról, közben már étrendet is írtam fel neki, tehát egy teljes életmód változáson ment keresztül, és nagyon boldogok. Ekkor jöttem rá igazán a Pilates hatására, egyszerű elemi test gyakorlatok, amelyek elvégzésére csak egy kis oda figyelés, és akaraterő kell, vissza adta egy rokkant személy életörömét. Ennek a történetnek hatására kezdtem el komolyan a Pilates módszerrel foglalkozni!”