VI. Fitoterápia, Aromaterápia

HOLISZTIKUS EGÉSZSÉG COACH - VI. FEJEZET - FITOTERÁPIA-signed

KIDOLGOZANDÓ KÉRDÉSEK

VI. FEJEZET – FITOTERÁPIA

 1. Ki volt az az ókori orvos, aki a modern nyugati gyógynövénytan alapjait lefektette, s hogy nevezték az általa írt művet?
 2. Hogy nevezték az első holisztikus gyógyászati rendszert, ki volt a megalkotója és hogyan jellemeznéd ezt a rendszert?
 3. Ki volt az a befolyásos személy, aki a XVI. században biztosította a gyógynövényes gyakorlatok megőrzését az Egyesült Királyságban?
 4. A XVII. században ki volt az a nevezetesség, aki lehetővé tette, a gyógynövényekhez való hozzáférést azok számára, akik nem engedhették meg maguknak a modern orvoslást? Mi a mű címe?
 5. Ismertess tíz gyógynövény hatóanyagot a leggyakrabban előforduló aktív összetevők közül, jellemezd azok hatásait, legalább egy gyógynövény példával!
 6. Sorolj fel legalább öt gyógynövényt, amik befolyásolhatják a véralvadásgátló gyógyszerek hatásosságát!
 7. Értelmezd az alábbi kifejezéseket, és írj egy gyógynövényt az alábbi terápiás hatásokra: adaptogén, adsztringens, anaestheticum, analgeticum, antiemeticum, antigonorrhoeicum, antiinflammatorikus, antimikotikus, antipruritikus, antipiretikus, antiszeptikus, antiszpazmodikus, antivirális, anxiolitikus, carminativum, demulcens, digestivum, diuretikus, emmenagog, galaktagog, laxativum, purgativum, sedativum, vasoconstrictor, vasodilatator.
 8. Írj legalább öt alapszabályt a gyógynövények gyűjtésével kapcsolatban!
 9. Jellemezd az alábbi gyógynövények terápiás hatásaikat: bojtorján (gyökér), cickafarkfű, csalán, egybibés galagonya, fekete bodza, gyermekláncfű (gyökér), orvosi székfű, kakukkfű, kereklevelű repkény, kislevelű hárs, lándzsás útifű, molyhos ökörfarkkóró, orvosi tisztesfű, orvosi ziliz, ragadós galaj, réti legyezőfű, rozmaring, tyúkhúr, valeriána (macskagyökér), vörös here, zab.
 10. Milyen gyógynövény-készítményeket ismersz, s ezek alkalmazása mikor javasolt?
 11. Ki volt a virágterápia alapító atyja?
 12. Hogyan működnek a virágeszenciák?
 13. Hogyan készítenél virágeszenciát?
 14. Milyen esetekben javasolnád az alábbi virágeszenciákat: agrimony/apróbojtorján, beech/bükk, cherry plum/cseresznyeszilva, chestnut bud/ vadgesztenyerügy, crab apple /vadalma, elm/szilfa, gentian/tárnics, heather/hanga, honeysuckle/jerikói lonc, hornbeam/gyertyán, impatiens/nebáncsvirág, mustard/vadrepce, olive/olajfa, pine/erdei fenyö, rock rose/molyhos napvirág, star of bethlehem/ernyös madártej, vine/szölö, walnut/dió, water violet/békaliliom, wild oat/vadzab, willow/füz.
 15. Hogyan alkalmazzuk az aromaterápiás illióolajokat?
 16. Milyen illóolajokat ismersz idegrendszeri problémákra?
 17. Milyen illóolajokat ismersz emésztőrendszeri problémákra?
 18. Milyen illóolajokat ismersz immunrendszeri problémákra?
 19. Milyen különböző formáit ismered a homeopátiás szereknek?
 20. Melyik homeopátiás szert nevezik a "homeopátiás szerek királynőjének", és milyen testi problémákra javasolnád?
error: Content is protected !!